De macht van marketplaces
De macht van de marketplaces is enorm. Consumenten kopen grenzeloos en genieten van de service die marketplaces bieden. Een enorm aanbod gecombineerd met GEMAK, dat is wat marketplaces zo succesvol maakt. In alle landen zien we min of meer dezelfde ontwikkelingen. Een teruggang van stenen retail en een sterke opkomst van de marketplaces.
Hieronder zie je de aandelen van Amazon in de VS. In Duitsland heeft het concern ook 50% marktaandeel. In ons land scoorde Amazon in 2022 'slechts' een vierde plaats met 1 miljard omzet, iets minder dan een dagomzet in de thuismarkt Noord-Amerika.
Als Amazon echt gas geeft zit er volgens Rabo een miljardje of 10 aan omzet aan te komen voor de gigant in ons land. En die gaat ergens vanaf. Én vloeit hoofdzakelijk naar buitenlandse verkopers. Retail Nederland wordt daar niet vrolijk van. Merken overigens ook niet, dat lees je hier op m'n blog op Fankwatching.
Het volgende bastion dat Amazon disrupt is de healthcare. Amazon care is al beschikbaar en in juli 2022 nam het One Medical voor $3.9 miljard over. De overname koppelt 168 miljoen Amerikaanse Prime leden aan een technologsche infrastructuur waarin bestellen en leveren van zorg en medicijnen simpeler, 24/7 en vooral goedkoper verloopt.
Amazon neemt absurde vormen aan, meer dan 1.000 logistieke centra in de wereld, 168 miljoen Prime klanten in Amerika, 20 miljoen Duitsers met een Prime abonnement, same day en zelfs 1 hour delivery en 49% marktaandeel in de VS. De volgende tien, waaronder Macy's, Walmart, BestBuy, Apple komen niet verder dan 25%. Elf bedrijven domineren met drie/vierde aan marktaandeel. De rest wordt verdeeld over miljoenen andere webshops.
In Azie is Alibaba de ongekroonde koning. Ali komt er ook in Europa aan, de 'Silk route' trein rijdt al naar een aantal Europese steden. Luik troeft Nederland af met het vestigen van een logistiek centrum. De Belgische overheid begint zich zorgen te maken over spionage van de Chinezen.
Wereldwijd is het beeld hetzelfde, per land domineren 2 tot 3 spelers de markt. In ons land Bol, Coolblue en Wehkamp, in Duitsland Amazon, de Otto Group en Zalando, in China Tmall van Alibaba, JD.com en Tencent. De business modellen verschillen fors, van marktplaats tot inkoopgedreven organisaties tot marketplaces die steeds meer private label opzetten. Hier zie je hoe je kunt aanmonsteren op marketplaces. En op deze pagina zie je private label van marketplaces.
Het gros van de marketplaces blinkt uit in service, snelle leveringen, makkelijke check out procedures en vergeet vooral niet de grootste kracht van de mastodonten. Ze weten alles van hun klanten en daar waar de stenen retailer zijn klant via de loyalty card herkent bij het afrekenen ziet de marketplace bij binnenkomst wie de klant is en past daar via customercentric-marketing en kunstmatige intelligentie de pagina's op aan. Daar kan retail nog veel van leren.
Alibaba is wereldwijd het concern dat het verst is gevorderd in de combi van bricks en clicks. Er loopt een program waar minstens één miljoen kleine retailers aan TMall worden gekoppeld. En komend voorjaar opent het concern in Hangzhou een heus winkelcentrum van vijf etages onder de naam 'More Mall'. De Hema - een supermarktconcept met volledige smartphone integratie - is al in 13 steden live en wordt de komende jaren uitgebreid naar 2.000 vestigingen in alle grote Chinese steden.